Figyelem a frisebb tartalmak lentebb vannak!   MANDALÁK                                                                                                                                                   

 

Fess te is mandalát!                    

A mandala ősi szimbólum, jelentése kör, középpont.

Megnyilvánítja az univerzum egységét, önmagunk egységét, saját középpontunkat, és az univerzum középpontjában önmagunkat.

Már a festés, vagy bármilyen alkotás is kiváló eszköze a jelenlét megtapasztalásának. A belső csend óhatatlanul kibontakozni, mivel figyelmünket a most-ra irányítjuk, nem a múltban kószál az elménk, és nem is a jövőt tervezgetjük. Az adott mozdulatnak szenteljük, minden figyelmünket.

Ha alkotásunk tárgya egy mandala, még hatékonyabb lelki fejlődésünk.

A mandala sajátos rendje, és a kör szimbolikája, mélyen hat tudatra és szellemre egyaránt.

Mandalánk kibontakozásával párhuzamosan alakul ki belső rendünk is.

Belső feszültségünk folyamatosan enyhül, „kifestjük” magunkból.

Természetesen alkotásunk, végeredménye mégsem a feszültséget tükrözi, hanem pont ellenkezőleg saját szépségünket.

Szinte minden ember, aki festett már saját mandalát, elámul a végeredménytől.

Pedig a festményben kizárólag saját szépséged nyilvánul meg.

Kiváló terápiás hatása van az önbizalom és önértékelés terén, bármikor ránézel művedre később, megerősítést kapsz saját belső csodádról.

Megemlíteném, még a színterápiás hatását is, a használt színeket, teljesen intuitív módon kell kiválasztani, melyek már munka közben hatnak rád. Felettes Éned pontosan tudja mi kell neked, csak figyelj rá…

Egy saját mandala elkészítése, minimum egy napos munka, ez idő alatt teljesen rá kell hangolódni önmagunkra. Sokaknál, eljön egy pont amikor föladnák, de érdekes módon, mégis végigcsinálják.

Megfigyelhetjük ilyenkor, hogyan kezeljük türelmetlenségünket, talán érdemes lesz ezt az élet más területein is alkalmaznunk. És láthatjuk, milyen csodát hoztunk létre kitartásunkkal.

Ha belegondolunk, az életünkben ez a szimbólum újra és újra előjön.  A befektetett munka és kitartás mindig meghozza gyümölcsét.

 " A mandala: önismeret és öngyógyítás

A „mandala” szanszkrit szó, kört, középpontot jelent. Egyszerre ősi és modern, mivel minden korban és minden kultúrában megtalálható. Egy időtlen csoda, mely minden embert megállít egy pillanatra, és gondolkodásra késztet. Belemélyedünk, és szinte megáll az idő körülöttünk.  A lényege épp ez! Akár nézzük, akár készítjük, egy időre kizökkenünk a hétköznapokból. Szinte elakad a lélegzetünk, és csak figyeljük. A mandala középpontja a „mély-mag”, „mély-tudat”, melyben hatalmas erő feszül. Hozzá tartozik a környezet, mely a személyiség teljességét mutatja meg. Ide tartozik a tudat, a személyes tudattalan, és egy nagy rész a kollektív tudattalanból. Lenyűgöz a harmónia és a hirtelen megjelenő belső csend.

Épp ez volt a lényege a gótikus templomok rózsaablakainak a középkorban. Ezek csodálatos mandalák! A testileg, lelkileg megfáradt ember, aki vasárnap elment a misére és tekintetét az ég felé emelte, megfeledkezett mindenről, mikor a festett üvegen keresztül besütött a nap. Lelke emelkedett állapotba került és békére lelt.

Az indián kultúrában gyógyításra is használták. Színes kövekből, gyógyfüvekből, mágikus tárgyakból, nagy kört formáltak a földön és a beteget abba fektették. Énekkel, zenével, tánccal vették körül, mely a gyógyfüvek illatával együtt, szintén egy módosult tudatállapotot eredményezett a gyógyítónak és a betegnek egyaránt.

A tibeti kolostorokban meghatározott motívumokkal készítik a mandalákat. Sokszor a földön alakítják ki színes homokból. Miközben mantrákat énekelnek, lélekben segítik társukat, aki útnak indult valamilyen okból. Amikor az ügy elintéződött, elseprik a mandalát, ezzel is szimbolizálva a világ mulandóságát. A modern tudomány is alátámasztja, hogy relaxált állapotban könnyebben gyógyulunk, jobbak az élettani funkcióink.

Ezt a gyógyító hatást fedezte fel Yu-ng is, aki bevezette a mandala készítést a modern pszichoterápiába. Manapság nagyon népszerű terápiás eszköz. Kimutathatóan segíti különösen a pszichés betegségek gyógyulását. Nem kell hozzá rajztudás, mert a mandalakészítésnél lelki rezdüléseink szimbólikus formában jelennek meg. A kész alkotást megnézve, láthatjuk jelen állapotunkat képi formában! Árulkodnak a színek és a formák. A terapeuta előtt nem marad titok! Egy csodálatos utazás, egy játék az önmagunk megismerése felé vezető úton! Aki egyszer kipróbálta, újból és újból visszatér a rajzoláshoz.

 Amennyiben tetszik a lap alján megosztható